Розпродаж меблів зі складу до -50% тут

Блог
Історія виникнення комоду
  25.07.2017

Історія виникнення комоду бере свій початок з доби Раннього Відродження. У XIV столітті європейська культура, а особливо культура Італії, розвивалась дуже стрімко. В цей час сформувався особливий тип скринь, що отримав назву «кассоне» від італійського слова «cassa» - «скриня, ящик».Такі меблі традиційно мали вигляд невисоких конструкцій прямокутної форми з гострою чи округлою відкидною кришкою, що замикалась на замок. Подекуди кассоне виконував функцію так званої весільної шафи. У ньому жінки зберігали свої скраби: одяг, тканину, білизну, прикраси – все, що вважалось їхніх приданим.

Дуже великої ваги шлюбним церемоніям між представниками багатих родин надавали у Флоренції. Кассоне був настільки вагомим елементом для заможних наречених, що для його оздоблення запрошували найкращих митців, таких як Сандро Боттічеллі та Донателло.

Ще більше функцій – ще більше плюсів

З часом такі скрині собі могли дозволити сім'ї з меншим достатком. Тож з поширенням таких меблів збільшилась і низка виконуваних ними функцій. Завдяки мистецтву та вмінню столярів кассоне перетворилось з ящика для зберігання речей на ящик для зберігання речей, який до того ж виконував функцію тахти. На кришці скрині розміщували подушки чи матрац і таким чином створювали додаткове місце для сидіння чи лежання.

Від кассоне до комоду

В епоху бароко дизайн меблів не переставав розвиватись і через деякий час виникли скрині з красивим різбленням на високих або низьких ніжках. Цей етап можна вважати перехідним: від кассоне до власне комоду. Майстри почали виготовляти комбіновані меблі, що поєднували у собі великий ящик з відкидною кришкою вгорі та декілька ящиків для зберігання речей внизу. Так виглядали перші прототипи відомих нам сьогодні комодів.

На відміну від великих за розміром шаф та гардеробів того часу, комоди мали набагато більше переваг. Вони виготовлялись відповідно до зросту власника, що робило простішим процес користування ним, займали небагато місця, економлячи простір, та могли вміщувати немало різних речей: починаючи від дрібних прикрас до одягу та постільної білизни.

Зручність – понад усе

Залежно від варіацій дверей та шухляд існувало два типии комодів: вертикальний та горизонтальний. З точки зору ергономіки, вертикальний тип – найбільш зручний, оскільки при повному висуванні ящика користувачу був доступний весь внутрішній об'єм меблів та доступ до будь-якої речі, що розміщувалась всередині. Ці переваги були високо оцінені у добу Людовіка XIV та дали поштовх до повноцінного розвитку комодів у XVIII столітті.

Таким чином, комоди залишились невід’ємною частиною меблів завдяки своїй зручності. Саме тому у магазині меблів Bristol є можливість ознайомитись з найкращими зразками продукції від українських виробників.

Купити меблі ви можете також на нашому сайті, оформивши замовлення в онлайн-режимі. За додатковою інформацією звертайтесь до менеджерів нашого магазину за вказаними номерами.

З радістю допоможемо вам зробити правильний вибір!

Повернутись
Зворотній зв'язок