Розпродаж меблів зі складу до -50% тут

Блог
Вішаки – елемент вітальні з особливою історією
  13.08.2018

Відомим є вислів Станіславського про те, що театр починається з вішаків, адже гардероб – це перше місце, куди потрапляє відвідувач, зайшовши у будівлю театру. Оскільки в храмах культури зазвичай достатньо тепло й гарним тоном вважається переглядати виставу без верхнього одягу, його прийнято залишати на вішаках у відведених для цього місцях – гардеробах. Проте вислів відомого театрала можна транслювати і на наше буденне життя. Адже житло кожного з нас починається з вітальні або коридору – місця, де ми залишаємо куртки, пальто, пуховики та взуття перш, ніж пройти в основні приміщення квартири.

Кожен тип меблів має свою власну історію. Не винятком є й вішаки. Без них на сьогоднішній день складно уявити собі інтер’єр коридору чи вітальні, оскільки цей елемент гарнітура слугує для розміщення верхнього одягу, капелюхів, парасоль та інших речей.

Термін «вішак» з французької мови перекладається як архітектурний термін, що використовується для опису напівкруглих споруд. Історія вішаків починається з доби Середньовіччя. В той час ці меблі слугували своєрідним каркасом для пишних суконь вельмож. Завдяки вішакам одяг не втрачав своєї форми.

З гардеробних світських будинків вішаки поширювались і у будинки менш заможних людей. Довгі дерев`яні вішаки, які розміщувались на підлозі, завжди являли собою своєрідний показник заможності та гарного смаку господарів будинку, проте фігурні вішаки ручної роботи, що прирівнювались до справжніх витворів мистецтва, дозволити собі могли далеко не всі. Тож у скромних житлах вішак використовувався лише за прямим призначенням, тому являв собою шматок дерева або металу з кількома гачками.

Поява перших, звичних для нас, так званих «вішаків-плечиків» датується 1903 роком. Автор цього корисного витвору -  Альберт Паркхаус, робітник проволокового заводу. Як і всі геніальні винаходи, створення вішака-плечиків також було випадковим. Містер Паркхаус, прийшовши зранку на роботу, не знайшов вільного гачка для того, щоб повісити своє пальто. Тому взяв шматок проволоки й зігнув її таким чином, щоб вийшов потрібний для розміщення одягу предмет. З того часу вішаки-плечики отримали велику популярність й займають своє місце чи не в кожному сучасному будинку.

На теренах нашої держави та півдня колишнього Радянського Союзу вішаки носили назву «тремпелі» від прізвища німця, власника великого промислового підприємства, що спеціалізувалось на виготовленні одягу. За легендою, всі створені ним речі висіли на вішаках з ярликами його фірми під назвою «Тремпель».

В 21 столітті вішаки бувають різних типів та форм. Після появи першого у світі вішака, ці меблі модифіковувались у удосконалювались відповідно до вподобань та потреб своїх власників. Існує кілька типів вішаків, серед яких:

-          Призначені для розміщення на підлозі;

-          Настінні;

-          Переносні;

-          На коліщатках.

Завдяки цьому ми можемо доповнити вішаком інтер’єр практично будь-якого приміщення – від вітальні у класичному стилі чи стилі бароко до футуристичного офісу чи мінімалістичного робочого кабінету.

Чудовим місцем для того, щоб купити меблі, обрати для себе ортопедичний каркас або матрац чи підібрати будь-яке інше доповнення інтер’єру власного житла є магазин Bristol. Своїм клієнтам ми пропонуємо широкий асортимент товарів від найкращих українських виробників.

Такі меблеві фабрики, як БРВ Україна, ВМВ Холдинг, Гербор, Сокме та низка інших впродовж багатьох років створюють якісний й практичний гарнітур, що цілком може заслуговувати на шанс стати поповненням вашого інтер’єру.

Повернутись
Зворотній зв'язок