Розпродаж меблів зі складу до -50% тут

Блог
ДСП та МДФ - як правильно вибрати та доглядати
  22.03.2017

На сьогодні популярність таких деревоволокнистих плит як ДСП та МДФ зайняла провідну позицію на ринку меблевої продукції. І не дивно, адже обидва ці види приваблюють покупців ціною та якістю, які вже давно створили сильну конкуренцію деревним масивам. У чому все ж таки полягає їх відмінність, та які методи догляду краще застосовувати?

МДФ

В силу того, що під  час скріплення стружки для МДФ використовують парафін або лігнін, цей матеріал вважається екологічно сприятливим. Окрім цього він відрізняється підвищеною вологостійкістю та міцністю, а отже прослужить вам у своєму первинному вигляді багато років.

Плити з МДФ поділяють на три види, кожен з яких має свої особливості та потребує окремого догляду:

  • Покриті шпоном меблі – поверхня з натурального дерева, зазвичай має товщину в 1-2 мм, за рахунок чого не обтяжує конструкцію та надає їй особливої естетики. Такі меблі виглядають благородно та красиво, при тому коштують набагато дешевше цільного дерева. Цей матеріал стійкий до пошкоджень, але і все на світі, його не щадить час, тому з роками шпон може піддатися природному старінню.
  • Покриті плівкою (ПВХ) – чудовий варіант для тих, хто бажає експериментувати з кольорами та фактурами. Для такого типу плит категорично протипоказане пряме сонячне світло, адже воно призводить до швидкого вигорання кольорів.

Що ж стосується догляду за поверхнями таких меблів, то використання занадто жорстких засобів може спричинити серйозні дефекти на поверхні. Тому не варто користуватися рідинами з хлором та кислотами, також необхідно виключити варіанти абразивних засобів (сода, порошки), адже вони можуть подряпати меблі. На сьогодні існує велика кількість полі ролей, які чудово впораються з шпоновами предметами інтер’єру.  Їх хімічний склад в більшості випадків ідеально підходить саме для такого типу покриття. Зверніть особливу увагу на наявність таких компонентів, як віск, масло або силікон. Всі вони додають виробам блиску та вологостійкості.

ДСП

На відміну від МДФ, полотна ДСП трохи менш стійкі до впливу оточуючих подразників, але все одно мають велику популярність на ринку виробництва меблів і зовнішньої обробки будівель. Перед масивами дерева ДСП має деякі значні переваги – цей матеріал легко піддається трансформуванню, розпиленню та фарбуванню, він значно менше зазнає впливу води, добре ізолює звук та тепло. Більше того, він має низьку ціну, а отже доступний для широкого кола покупців.

ДСП вважається екологічним матеріалом, однак не можна не зазначити про вміст у плитах формальдегіду, а він, як відомо є не найкориснішим для здоров’я. Його виділяють смоли, які використовуються у скріплені волокон. Щоб чітко розрізнити пропорцію шкідливої речовини, була введена класифікація видів ДСП:

  • Е1 – має мінімальний вміст часток формальдегіду, безпечний для здоров’я та навколишньої середи (до 10 г емісії на 100 г плити).
  • Е2 – цей тип не дозволено використовувати у виробництві дитячих меблів, адже він містить в собі від 10 до 30 мг вільного формальдегіду (на 100 г ДСП)

Як би там не було, домінуюча кількість меблів зроблені саме з ДСП, а отже варто знати, як саме слідкувати за їх станом. У випадку, коли меблі зроблені з ДСП покритого лаком, догляд буде таким самим, як і за звичайним пластиком. Тобто будь-які засоби, які містять спирт, рідини для миття скла, поліролі. Не рекомендується використовувати кислоти та порошки, вони можуть помітнозіпсувати поверхню. Меблі, які мають в основі кашовану ДСП, не такі стійкі до вологи, а отже вам слід забезпечити максимум захисту від неї. Як і у випадку з МДФ, вироби зі шпонованого ДСП потребують особливих засобів з вмістом олій або воску (креми, поліролі).

Меблі – перлина будь-якого інтер’єру, а ми пропонуємо вам широкий асортимент найкращих з них. Різноманіття стилів та моделей, приємна ціна та беззаперечна якість – все це ви знайдете в інтернет магазині Брістоль. Купити меблі для будь-яких приміщень ви можете на нашому сайті.

Повернутись
Зворотній зв'язок